KONTAKT
 
 
 
Meny
 
 
 

Fantastiske Osberget

Telefon: 70 00 90 90
E-post: post@osberget.no

Kontakt ein tilsett direkte

 

 

Kontakt oss for eit
uforpliktande møte! 


Barnesko fint stilt opp utanfor klasseromet.
Barnesko fint stilt opp utanfor klasseromet.

Share the goodness of Kilimanjaro

Bethel Pre- and Primary School ligger plassert i Himo, en liten by ved foten av Kilimanjaro. Skolen har til sammen 500 skoleelever (1.-6. klasse) og 150 barnehagebarn. Med svært få ressurser står lærerne på for å sikre at alle elevene, også de aller fattigste, får en likeverdig skolegang.

I år går julegåva til dei tilsette og våre kundar ved Osberget til nytt bibliotek ved Bethel Nursery School. Teksta er forfatta av Birgitte Fondevik som var så heldig å få besøke skulen i november 2017.

Arbeider for nytt bibliotek
Skolebøker er svært dyrt, og tre og tre elever må derfor dele på ei lærebok. Lærerne har verken data, bildeplansjer eller andre hjelpemidler til bruk i undervisningen. Kritt og tavle er det viktigste redskapet og det blir mye tavleundervisning. Skolen har heller ingen bibliotek og mangler barnelitteratur, faktabøker, leksikon osv. Dette er sårt savnet, og rektor håper en dag å få finansiert et lite bygg som kan fylles med bøker. Om elevene skal bli gode å lese, må de ha noe i lese i.

Et godt rykte
I Tanzania finnes ingen norsk lærernorm som sier at det bare skal være 16 til 20 elever i klasserommet. Her kan en telle så mange som 89 elever i ett klasserom! Elevene sitter tett i tett på trebenkene. Rektor skulle så gjerne hatt plass til flere. Skolen har et godt rykte og oppnår gode resultat til tross for få ressurser. Foreldre står i kø for å få barna sine inn. Selv om alle klasserommene er helt fulle, sitter elevene rolige og konsentrerte og gir uttrykk for å trives på skolen. Når det er skoleferie, hender det at noen av elevene møter opp foran skoleporten og håper på at skolen skal være åpen. For dem er skolen en trygg og god plass å være og et sted de får mat, og ikke minst en vei ut av fattigdommen.

Utdanning til de fattigste barna
Ekteparet Neema Alex (rektor) og Godbless Mamkwe driver og eier skolen. Begge er født og oppvokst i området. Skolen er privat, det vil si at foreldrene må betale for skolegangen til barna. Men ikke alle barn har foreldre som har råd til å betale for skolegang og noen har ikke foreldre. I 2009 tok Neema og Godbless og åpnet opp hjemmet sitt for tre foreldreløse barn. For hvert år har de tatt imot flere og flere barn og det ble trangere og trangere i huset til ekteparet. Etter hvert fikk de bygget et eget hus, ved siden av sitt eget. I dag, 2017, bor det 200 barn der! I Tanzania er det ganske unikt at privatpersoner tar på seg ei slik samfunnsutfordring og åpner hjemmet sitt for den tredjedelen av elevene som kommer fra fattige kår og gir dem gratis utdanning og husrom. Arbeidet de gjør er imponerende.

Ingen mellomledd
Prosjektet til ekteparet kan støttes ved å sende inn penger. En stor fordel er at pengene går direkte til skolen og barnehjemmet. Her finnes absolutt ingen fordyrende mellomledd. En annen fordel at Godbless Mamkwe er spesielt flink å forvalte penger og er også opptatt av at det skal komme lokalsamfunnet til gode f.eks. gjennom å sysselsette lokale personer som igjen gir dem et bedre og mer verdig liv. Neema Alex og Godbless Mamkwe er glade for all støtte de kan få.

Fantastiske Osberget    |    70 00 90 90    |    post@osberget.no