Enkle tips til klargjøring av boligfotografering

Foto: Fantastiske Osberget
av Lena Johnsen
17. oktober, 2023

Når du skal fotografere boligen din kan det være mange små detaljer å huske på. Denne guiden vil hjelpe deg med å gjøre boligen din fotogen, slik at annonsen skaper mest mulig interesse.  

Vi har samlet gode tips for deg til forarbeid før fotograferingen som har stor effekt. Dette kan bidra til å være det lille ekstra som gjør at folk tar beslutningen om å komme på visning. Dessuten legger du til rette for at fotografen kommer til dekket bord!

Foto: Fantastiske Osberget
Vask og rydd

Dette bør kanskje være en selvfølge, men tenk på det som om du skal gjøre det klart til visning også når du skal fotografere. Man får høyere bud inn dersom det ikke ser ut som et billigsalg. Når folk kommer på visning forventer de også å se boligen slik den ser ut på bildene, på godt og vondt.

Selv de minste fettflekker kan merkes. Husk derfor å ta en grundig nedvask og sørg for at alt av unødvendige saker ryddes vekk. Få vekk alt overflødig nips, ledninger, fjernkontroller, og ect.

Et supertips er å få boligen din til å ligne mest mulig på en møbelkatalog!

 

Foto: Fantastiske Osberget
Slipp lyset inn

Selv om du kanskje syns solen kan være for skarp, eller kanskje du er redd for at møblene dine skal falme, så trenger du ikke å bekymre deg for dette dagen boligen din skal fotograferes. Her er reglen, jo mer lys – jo bedre! 

Opp med alle persienner, skyv gardinene til side og lukk vinduene. Dagslyset skaper utrolig fin dynamikk i bildene, og ikke minst forventer folk å se utsikten! I motsatt tilfelle kan folk tenke at du har noe å skjule, og det får følger for interessen.

 

Foto: Fantastiske Osberget
Tenn alle lys

Du tenker kanskje at det ikke er behov for å skru på lys når du allerede har sluppet inn dagslyset. Men jo, alt kunstig lys vil være med på å skape enda mer dynamikk i bildene av boligen din. 

Boligfotografer tar bildene på stillestående stativ i ulike eksponeringer og legger så disse eksponeringene sammen med hjelp av HDR-teknikk (High Dynamic Range). Dette gjør at vi kan fange opp det minste lys og blåse det opp for å skape mer kontrast og dynamikk i bildene. Så husk å skru på alt av lys i alle rom når fotografen kommer.

Det gjelder tak-, vegg-, bord- og gulvlamper, spotter, led-lister, kjøkkenarmaturer og komfyrlys. Om du vil gjøre det lille ekstra tenner du stearin-, kube- og telys idet fotografen skal til å fotografere. Men du behøver ikke å fyre i peisen, det tar vi oss av digitalt.

 

Foto: Fantastiske Osberget
Vær obs på utendørsarealene

Når fotografen kommer er det lett å kun tenke på hvordan boligen ser ut innvendig, men husk at det er vel så viktig å tenke på hvordan boligen ser ut utvendig! Interessentene dine sitt første møte med boligen er alltid et eksteriørbilde i annonsen. Boligen din som objekt blir derfor rangert høyt ut fra eksteriørbildene.

Å klippe plenen og spyle gårdsplassen gjør eiendommen din presentabel. Husk å rydde vekk objekter som gressklippere, sykler, raker og trillebårer. I tillegg kan det være lurt å parkere bilen i garasjen eller i carporten. Om du ikke har dette kan det være lurt å parkere bilen vekk fra eiendommen når fotografen kommer.

Kun i noen særtilfeller kan det være et pluss å ha bilen fremme for å tilføre annonsen merverdi. F. eks om du har en spesielt stilig veteranbil eller en dyr sportsbil. Men da er det også uhyre viktig å tenke på hva du ønsker å kommunisere til kjøperen med dette valget.

 

Foto: Fantastiske Osberget
Pynt for trivelighet

Dekk gjerne spisebordet forsiktig med fruktfat og tente stearinlys. Sett fram noen friske krydderplanter på kjøkkenbenken, og en blomst på stuebordet. Re opp og dekk sengene med sengeteppe og noen puter. Badene kan pyntes med fargekoordinerte håndklær, såper og stearinlys.

 

Foto: Fantastiske Osberget

 

Har du gjort alt dette har du boligen din klar for en feiende flott, effektiv og god boligfotografering!

Fantastiske Osberget har utarbeidet en fullstendig sjekkliste for deg hvor du kan krysse av underveis når du skal klargjøre boligen din for fotografering.

Hent listen her

Gå til toppen